۱۳۸۸ فروردین ۱۵, شنبه

هفته سلامت88


كلياتي درباره موضوع روز جهاني بهداشت – سال 2009
حوادث غيرمترقبه: تأثيرات جهاني و محلي
جنگها، طوفانها، زمين‌لرزه‌ها، سوناميها و شيوع بيماريها، خشكسالي‌ها، حوادث راديولوژيك و شيميايي، حوادث غيرمترقبه‌اي مي‌باشند كه تأثيرات شديدي روي بهداشت عمومي دارند. حوادث غيرمترقبه داخلي در داخل امكانات و تسهيلات بهداشتي، نظير آتش‌سوزي و نبود آب و برق مي‌تواند به ساختمانها و تجهيزات زيان وارد كرده و در عملكرد كاركنان و بهبودي بيماران تأثير داشته باشد. در نزاعها و درگيريها، پرسنل بيمارستانها به دليل نا امني و غارت رفتن تجهيزات پزشكي و داروها، محل كار خود را ترك مي‌كنند، كه اين امر باعث از هم پاشيدن بيمارستانها مي‌گردد.
در سال 2008، 321 بحران طبيعي باعث مرگ 235816 نفر گرديد كه اين رقم بيش از چهاربرابر ميزان مرگ و مير در هفت سال گذشته بوده است. اين افزايش مرگ و مير بعلت دو رويداد بوده است. براساس گزارش دپارتمان راهبرد بين‌المللي براي كاهش بحران سازمان متلل متحد (UNISDR)، طوفان نارجيس در ميانمار باعث مرگ و مفقود شدن 138366 نفر گرديد و زمين لرزه شديد در استان سيچوآن در جنوب شرقي چنين باعث مرگ 87476 نفر گرديد. قاره آسيا، يكي از قاره‌هايي بود كه دچار بحرانهاي شديد گرديده بود و 9 كشور اين قاره ميان 10 كشور دنيا هستند كه دچار بيشترين مرگ و مير در اثر حوادث غيرمترقبه گرديده‌اند. براساس گزارش UNISDR، سيل به همراه ساير بحرانهاي آب و هوايي، ميان رايجترين بحرانها در سال گذشته بودند. درگيريها در اطراف دنيا باعث رنج و آلامهاي شديد انساني شده و سيستم ارائه خدمات بهداشتي را با اختلالات شديد مواجه نموده است.
بحرانها همچنان باعث خسارتهاي اقتصادي شديد گرديده‌اند. در سال 2008، بحرانها باعث خسارتي در حدود 181 بيليون دلار گرديد كه اين رقم بيش از دو برابر ميزان خسارت در طي سالهاي 2007 -2000 بوده است. زمين لرزه سيچوان باعث خسارتي درحدود 85 ميليون دلار گرديد و گردباد آيك (IKE) در آمريكا خسارتي در حدود 30 بيليون دلار را در برداشت. اين افزايش چشمگير خسارتهاي اقتصادي و انساني بسيار نگران كننده است. با ابراز تأسف بايد بيان داشت كه اين خسارتها مي‌توانست تا حد زيادي پيشگيري مي‌گرديد اگر ساختمانها در چين، خصوصاً مدارس و بيمارستان در مقابل زلزله مقاوم‌تر بودند. آقاي سالوآنو بريسينو، مدير دپارتمان راهبرد بين‌المللي براي كاهش بحران سازمان ملل متحد اظهار داشت اگر سيستم هشدار اوليه و آمادگي در اين بحران قبل از طوفان نارجيس در ميانمار ايجاد شده بود، جان بسياري از مردم در اين منطقه حفظ مي‌گرديد.
اگرچه فقط يازده درصد از مردم در كشورهاي در حال توسعه در اثر بحرانهاي طبيعي جان خود را از دست داده‌اند، اما اين ميزان، 53درصد از مرگ و مير دنيا در اثر بحران طبيعي را در بر مي‌گيرد. اين تفاوتها نشان مي‌دهد كه پتانسيلهاي زيادي براي كم كردن تلفات انساني در كشورهاي در حال توسعه وجود دارد و علت اصلي اين مرگ و ميرها بي‌تحركي و عدم تلاش انسانها مي‌باشد.
اين فقط بخشي از تلفات و خسارتها مي‌باشد. بحرانهاي كوچكي نظير آتش‌سوزي و تصادفات وجود دارند كه تلفات انساني بيشتر را به جامعه تحميل مي‌كند. تصادفات جاده‌اي باعث مرگ و مير 2/1 ميليون نفر در طول سال و 3200 نفر در طول روز مي‌گردد و باعث مجروح و معلول شدن 20 الي 50 ميليون نفر در طول سال مي‌گردد.
حداقل 90 درصد از مرگ و ميرها در اثر تصادفات و آتش‌سوزي در كشورهاي كم درآمد و با درآمد متوسط رخ مي‌دهد و فقط 300000 نفر در اثر آتش‌سوزي جان خود را از دست مي‌دهد.
شيوع بيماري واگيردار مي‌تواند به حوادث غيرمترقبه تبديل گردند و باعث مرگ و مير و آلام شديد شوند. در طي دوازده ماه تا 12 مارس 2008، سازمان جهاني بهداشت شيوع 162 بيماري عفوني در 175 كشور دنيا را تاييد نمود. بيش از يك سوم اين بيماريها در كشورهاي آفريقايي رخ دادند. اين بيماريها شامل وبا، اسهال، سرخك، تبهاي خونريزي‌دهنده و بيماريهاي جدي نوظهور ديگر بودند. شيوع بيماريها مي‌تواند باعث هرج و مرج زياد در جامعه شده كه اين امر مي‌تواند به يك بحران طبيعي تبديل گردد. براي مثال، جسدهاي انسانها مي‌تواند باعث شيوع بيماريهاي اپيدمي گردد. خطر ديگري كه عموم را در اثر شيوع بيماري تهديد مي‌كند، جابجايي افراد جامعه مي‌باشد. چند مورد از اين بيماريها مي‌تواند باعث خطرات جدي بهداشتي گرديده كه اين خطرات مي‌تواند منجر به مشكلات شديد اقتصادي، سياسي و اجتماعي گردد.
و در نهايت، بيماريهاي عفوني علت اصلي مرگ و مير و بيماري در ميان كودكان خصوصاً ميان آوارگان و افراد جابجا شده، در طي جنگ و نزاع مي‌باشد.


خوب دوستان عزیز چه برداشتی از این متن داشتید؟واستون جالب بود؟

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر